lauantai 1. tammikuuta 2011

Paraisten piparkakut

Joulun aikaan en ole liiemmin ehtinyt/saanut aikaiseksi kirjoitella reseptejä, mutta kirjoittelutauosta huolimatta olen leiponut ja kokkaillut joulun pyhinä paljon. Jouluna kokeilin muun muassa erilaisia pikkuleipäohjeita, kuivakakkuja sekä erilaisia karkkeja. Tässä saatte nyt hieman viiveellä "maistiaisia" tekemistäni joululeivonnaisista kuvien kera :)

Minulla on Kotilieden Pieni Piparkakkukirja, josta poimin tämän yksinkertaisen piparkakkujen ohjeen. Pipareista tuli hieman vaalempia kuin normaalisti. Itse en niinkään pipareista välitä, mutta kerran vuodessa niitä täytyy jo pelkästään ihanan tuoksun vuoksi leipoa!




Taikina:

250 g voita
200 g sokeria (runsas 2 dl)
1 muna
100 g siirappia (1 dl)
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl raastettua appelsiinin kuorta
2 tl soodaa
500 g puolikarkeita vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi ja mausteet. Jäähdytä seos. Vatkaa rasva ja puolet sokerista vaahdoksi. Vaahdota kananmuna ja puolet sokerista. Lisää munavaahto rasvavaahtoon. Lisää jäähtynyt, mausteinen siirappi. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Peitä taikina ja pidä viileässä seuraavaan päivään.

Ota taikinasta osa kerrallaan. Pyörittele sitä ensin käsissä palloksi, litistä pallo ja kauli kevyesti jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Ota piparimuotilla kakkuja, nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia. Jäähdytä piparit tasaisella alustalla ja säilytä tiiviskantisessa rasiassa, niin ne säilyvät mukavan rapsakoina.



Ei kommentteja: