keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Puolukka-valkosuklaakakku

Tämän kakun tein jouluiseen kahvipöytään raikastamaan marjaisella maullaan perinteisiä maustekakkujen ja tähtitorttujen makuja. Ohje on sovellettu versio Kotilieden Puolukka-kookoskakusta. Korvasin kookostäytteen valkosuklaavaahdolla, koska kookoksen maku jakaa usein mielipiteitä ja kaikkien suuhun se ei sovi. Pikkaisen kookoksen makua kakkuun kuitenkin tuli, koska loppusilauksena koristelin kakun kookoshiutaleilla. Puolukkatäytteeseen laittaisin alkuperäisestä ohjeesta poiketen yhden liivatelehden lisää, koska täyte jäi hyytymisen jälkeenkin hieman löysähköksi. Korjasin tämän oheiseen ohjeeseen. Tein toisen samalaisen kakun gluteenittomana versiona, jossa kääretorttupohjassa käytin vehnäjauhojen sijaan gluteenitonta jauhoseosta. 

Kakku vaikuttaa useine työvaiheineen hankalalta, mutta ei ole ollenkaan sitä. Itse asiassa kakku on loppujen lopuksi melko yksinkertainen leivonnainen ja kätevä tehdä, koska sen voi leipoa jo edellisenä päivänä valmiiksi :)


Pohja:
4kananmunaa
1,5 dlsokeria
1 dlvehnäjauhoja (gluteenitonta jauhoseosta)
3 rklperunajauhoja
1 tlleivinjauhetta
 
Puolukkatäyte:
2                        kananmunaa
1,5 dl                 sokeria
2 dl                    kuohu- tai vispikermaa
3 rkl                   puolukka -tai karpalolikööriä (jätin pois)
200 g                 puolukoita- tai karpaloita soseutettuna
7                        liivatelehteä + tilkka kuumaa vettä

Valkosuklaatäyte:
2,5 dl                 kuohu- tai vispikermaa
200 g                 maitorahkaa
100 g                 valkosuklaata
0,5-1 dl             tomusokeria
1 tl                    vaniljasokeria
6                       liivatelehteä + tilkka kuumaa maitoa

Kostutukseen:
maitoa

Koristeluun:
kookoslastuja- tai hiutaleita

Aloita kääretorttupohjan valmistuksesta. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi puukauhalla tai nuolijalla varovasti nostellen, jotta taikina pysyy kuohkeana. Levitä tasaisesti pellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 8 minuuttia. Kumoa kääretorttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä.

Kun pohja on jäähtynyt, leikkaa siitä kaksi irtopohjavuoan (halkaisija 20-24 cm) kokoista levyä. Toisen levyn joudut todennäiköisesti kokoamaan paloista. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan pohjan kokoinen pala ja laita se vuokaan. Kakun alimmaiseksi levyksi kannattaa laittaa paloista koottu levy. Voit kostuttaa levyä hieman maidolla pullasutia apuna käyttäen.  

Valmista puolukkamousse. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 5 minuutin ajaksi. Soseuta puolukat. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa myös kerma vaahdoksi. Yhdistä sitten puolukkasurvos sekä molemmat vaahdot varovasti sekoitellen. Kuumenna tilkka vettä pienessä kattilassa ja liuota pehmenneet liivatteet sekaan. Lisää ohuena nauhana muuhun täytteeseen. Levitä puolukkamousse vuokaan pohjalevyn päälle. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin, jotta puolukkatäyte jähmettyisi hieman ennen toisen pohjalevyn ja valkosuklaamoussen kasaamista.

Valmista valkosuklaamousse. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon maitorahka sekä sokerit. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä mikrossa välillä lusikalla sekoitellen tai lämminvesihauteessa (vältä vesihöyryn kulkeutumasta suklaan sekaan). Lisää sulanut valkosuklaa muun täytteen joukkoon. Kuumenna tilkka maitoa ja liuota pehmeät liivatteet sekaan. Lisää ohuena nauhana valkosuklaaseokseen ja sekoita varovasti tasaiseksi. Laita jähmettyneen puolukkamoussen päälle toinen pohjalevy ja kostuta maidolla. Kaada päälle valkosuklaamousse ja levitä pinta mahdollisimman tasaiseksi. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin jähmettymään mielellään seuraavaan päivään.

Irrota kakku vuoasta ja ripottele pinnalle kookoslastuja tai -hiutaleita juuri ennen tarjoamista.


Ei kommentteja: