sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Valkosuklaa-mustikkakakku (gluteeniton)

Hyydykekakkujen tekeminen on mielestäni hauskaa, koska kakun makua ja ulkonäköä voi pienillä muutoksilla vaihdella helposti. Lisäksi kakun voi vaivattomasti muuntaa myös keliaakikolle sopivaksi tekemällä pohjan gluteenittomista kekseistä. Myös ennakointi esimerkiksi juhlia varten onnistuu hyvin, koska kakun voi mainiosti tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi ja antaa rauhassa hyytyä yön yli.

Kokeilin tällä kerralla päällystää kakun perinteisen kiilteen sijaan kokonaisilla mustikoilla. Mustikoita tulee leivonnassa käytettyä harmittavan vähän, vaikka tykkään niistä erityisen paljon. Mielestäni mustikka on melkeinpä paras suomalainen marja, ja vieläpä kun sitä voi ilmaiseksi itse poimia. Kakussa mustikkapäällinen toimi loistavasti antaen ihanaa raikkautta ja keveyttä valkosuklaatäytteen rinnalle.


Pohja:

150 g gluteenittomia keksejä
50 g voita tai margariinia

Valkosuklaatäyte:

7 liivatelehteä
1 prk Flora vispiä
1 prk vaniljatuorejuustoa
200 g maitorahkaa
200 g valkosuklaata sulatettuna
1 dl maitoa

Pinnalle:

5 dl mustikoita
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Murskaa keksit ja sekoita sulatetun rasvan kanssa. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

Laita liivatteen likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa lämminvesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljatuorejuusto, maitorahka sekä sulanut valkosuklaa. Kuumenna maito ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana muuhun täytteeseen koko ajan sekottaen. Kaada täyte keksipohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Nosta jääkaappiin hyytymään.

Viimeistele hyytynyt kakku ripottelemalla pinnalle mustikoita. Tee mustikoiden päälle sokerikuorrutus kiehauttamalla vesi kattilassa ja sekoittamalla siihen hyytelösokeri koko ajan vatkaten. Kiehauta liemi uudelleen ja nosta se sitten jäähtymään 2-4 minuutiksi. Lusikoi kiille mustikoiden päälle ja laita kakku jääkaappiin hyytymään mielellään 1-2 tunniksi.


Ei kommentteja: